LogoSphere

Hoe kunnen we onze bijeenkomsten productiever, efficiënter, creatiever en meer betrokken maken?

Wat gebruiken we in bijeenkomsten? “Woorden, woorden, woorden”. Bijeenkomsten zijn zowel een bron van frustratie als van geluk. Frustratie wanneer we het vanuit onze verschillende posities niet eens kunnen worden. Geluk, wanneer we wel het wel eens worden. Het lastigste van communiceren zit in dit fenomeen: “We zijn het eens, bij gedeelde betekenis”. Dit noemen we: gemeenschappelijkheid. Hoe komen we tot gemeenschappelijkheid: door met elkaar woorden te interpreteren in een context. De LogoSphere.

LogoSphere is the interpretation of words’ meanings based on language and context.- http://en.wikipedia.org/wiki/Logosphere

Met LogoSphere duiden we ook een plaats aan, waar we mensen ruimte en tijd bieden om tot elkaar te komen, gebruikmakend van de laatste inzichten op het gebied van vergaderen en besluitvorming. We stemmen de ruimte met licht, beelden en geluid af op de situatie, de deelnemers en het beoogde effect. Maar niet alleen de ruimte, ook de begeleiding en de materialen ondersteunen dit.

Met LogoSphere bestaat uit:
expert-facilitators die zowel inhoudelijke kennis hebben op uw vakgebied als procesmatige vakbekwaam zijn in het begeleiden van groepen;
sfeervolle ruimtes, die aanpasbaar zijn aan de situatie en de fases van het proces
– gezamenlijk ontwikkelde standaarden van bewezen methoden en technieken,
meta-methode om zowel de passende methode en begeleiding te vinden als te kunnen improviseren, wanneer de situatie daarom vraagt
– hierop afgestemde inrichtingen en materialen.

ThinkWall 3. Tools en materialen
Voor materialen werk ik samen met LogoVisual en ThinkingWall. LogoVisual: ThinkingWall, op maat gemaakte “white” boards, samengesteld uit randloze modules, eventueel met “watermerk” of indelingen. Diversiteit aan Drywipe” white board materiaal, magnetisch. Beschikbaar in bij werkvorm en ruimtes passende koffers, ook locatie, klant of taak specifiek. Op bijeenkomst, sessie en werkvorm afgestemde middelen, zoals beamers, internet, tablets.

Alles in één, klaar voor gebruik op white boards

Alles in één, klaar voor gebruik op white boards

Samen met hen ontwikkelden we standaard materialensets bij werkvormen. Bijvoorbeeld – zie foto – voor “naamgeving”. De set bestaat uit:

  1. 5 kleuren magnetische beschrijfbare zeskanten (hexagons), 20 per kleur
  2. 10 witte magnetische beschrijfbare ovalen voor titels en opmerkingen
  3. 20 white board markers
  4. 1 schoonmaakvloeistof en twee doekjes
  5. 1 werkblad met instructie van alle stappen in detail
  6. facilitatorkaarten, één voor iedere stap
  7. stevige koffer

1: Plaats
Passende ruimtes, grote zalen en kleine ruimtes; sommigen met mogelijkheid tot maaltijden en overnachten; mogelijkheid tot binnen- en buitenactiviteiten; goed bereikbaar, ook met de auto en beschikbaar naar draagkracht en resultaat. Natuurlijk goede voorziening van drinken en eten.

2. Inrichting
Inrichting die sfeervol is, aanpasbaar aan samenstelling groep en doel bijeenkomst, vlot eventueel per fase en werkvorm her in te richten, niet alleen tafels, stoelen, maar ook doormiddel van projecties en belichting, aan te sturen via tablet of telefoon.

4. Begeleiding
Voorkomende staf, eventueel begeleiding door VergaderCoaches, Vergaderatoren, uit een netwerk van expert-facilitators: begeleiders met kennis en ervaring van de situatie, expertise, EN gemeenschappelijke kennis van de diverse methoden en technieken om met groepen resultaat te bereiken, werkend volgens dezelfde metamethode.