Wat doet de facilitator

Wat doet de facilitator? Katalyseren van groepen, teams in vergaderingen. Veranderen van anderen, zonder zelf te hoeven veranderen. Dat klinkt moeilijk. Een facilitator zoekt weerstanden op, maakt dingen los, die vast zitten. Maakt energieën vrij. Maakt mogelijk.

Hoe werkt dat?
Omdat ik als facilitator weet, dat het niet mijn resultaten zijn, maar de resultaten van de groep. Je kan op drie manieren leiden: door voorop te gaan, door erachteraan te jagen. Of door de groep het werk te laten doen. Daarom heet het WERKgroep en WORKshop. In het eerste geval heb je moed nodig, in het tweede geval kracht en in het laatste geval, vertrouwen. En zoals je weet, komt vertrouwen te voet en gaat te paard. Voorop lopen en najagen gaat snel; met vertrouwen komen we verder.

Om een lang verhaal – volgt hierna – samen te vatten: alles werkt vanzelf. Door erop te vertrouwen dat mensen en processen “als van zelf” de beste oplossingen vinden voor situaties. Door te weten, dat alle antwoorden komen vanuit het “niet weten”. Door te kunnen wachten, door vragen te stellen en mensen te laten luisteren naar elkaar.

Aan het einde van meerdere succesvolle verandertrajecten, ontving ik van een klant de “Jan Lelie meter“. Deze meter heeft een schaal van “te langzaam”  naar “te snel”. De meter heeft maar een stand: precies daar tussen in. Wat we ook doen, uiteindelijk gaat alles vanzelf. Ik wil niet zeggen, dat je niets hoeft te doen. Maar meestal is het voldoende er voor de anderen te zijn.


May 17, 2018 @ 18:20