Producten en diensten

* Nieuw *

Master Class systeemdenken: toepassen van systeem archetypes. De eerste was op 29 januari 2010, en er zullen er meer volgen. De reeks zal de komende jaren worden uitgebreid en worden herhaald. Eťn van de uitbreidingen is een serie van 3 Master Classes over paradoxen.

Methoden en technieken

De jarenlange ervaring met het gebruik van methoden, technieken en tools en de meta-praxis van Will McWhinney zijn gecombineerd in deze groeiende voorraad in de gereedschapkist. Gebruik de vragenlijst Keuze Methode om de best passende oplossing te vinden voor de besluitvormingssituatie van je sessie en zoek in de gereedschapskist naar de bijbehorende technieken en tools.

Trainingen De trainingen zijn gericht op de behoefte van de deelnemers en hun specifieke situaties.

Moderatiemethode Moderatiemethode is een algemene methode, bestaande uit een aantal basistechnieken voor het begeleiden van groepen naar een besluit. De methode heet ook wel "MetaPlan", "brown paper" of geeltjes. Hoewel de methode eenvoudig oogt, is ze in haar toepassing niet simpel. In de training besteden we aandacht aan basale technieken:
De training wordt specifiek gemaakt voor uw situatie, bedrijf of probleem.

Leerkring "Kunstmest voor facilitators" In samenwerking met IMI geeft Jan Lelie een Leergang Faciliteren: kunstmest voor facilitators. Zie Leergang voor meer informatie.

Je neemt deel aan een leerkring. Samen met de andere deelnemers bepaal je wat je wilt leren en hoe. In samen werking met Hellie van Hout van het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie (IMI) verzorg ik de theoretische onderbouwing, de opzet. De organisatie is in handen van het IMI. De nadruk ligt op ervaringsgericht leren (Action Learning) en daarom bepalen de deelnemers de agenda van de bijeenkomsten. We gebruiken cases uit je eigen werkpraktijk. De leergangs sluit aan op het certificaat professioneel failitator (CPF) van de IAF-Benelux.

Mind mapping In ťťn dagdeel leert u het gebruik van de 'mindmapping' techniek, ook wel genoemd het maken van een mindweb of spinnenweb. Mindmapping is een makkelijke en leuke manier om snel overzicht te krijgen over een probleem, een taak of een opdracht. De visuele methode kent veel mogelijkheden. De trainingen is 'hands on' en altijd gebaseerd op een actuele situatie. Zowel voor individuŽn als voor groepen, geschikt voor ieder niveau, voor elke leeftijd.

Didactiek

Alle trainingen zijn gebaseerd op een bepaalde manier van lesgeven (didactiek). De didactiek bepaalt in hoeverre u zich kunt vinden in de kennis, inzicht en vaardigheden die u zich eigen wilt maken.

Overzicht trainingen (in ontwikkeling)Intake, ontwerpen en bespreken van ontwerp
Gestructureerde methode op basis van 10 vragen
Vier werkelijkheidsopvattingen, zes veranderingsmethoden, twaalf richtingen en 36 methoden.


Analytische methoden
Actieplanning,
Oorzaak-gevolg analyse,
SWOT - sterkte, zwakte, kansen, bedreigingen

Assertieve methoden
Visieontwikkeling,
Naamgeving,
Project kick-off,
Modelbouw

BeÔnvloedende methoden
conflict hantering,
Pseudo-quotes,
Scenario ontwikkeling

Evaluerende methoden
Dialoog,
Krachtenveld analyse,
Evaluatie complexe situaties,
Risico analyse

Creatieve methoden
Brainstormen (verschillende vormen),
Lotusbloem,
Metaforen

Faciliterende methoden
Zoekconferentie (Large Scale Intervention)
Innovatie processen