Vijf tips


Hier vijf tips om bijeenkomsten te katalyseren. Maak het beter, gemakkelijker en vooral leuker. Een tip versnelt je bijeenkomst met 15%.

  1. Ga staan, beweeg. Gooi de stoelen aan de kant en ga staan rond de tafel.
  2. Luister meer. Je hebt twee oren en één mond. Communiceer in dezelfde verhouding. Gebruik stilte om wat te zeggen.
  3. Werk in groepen van vijf. Laat een agendaonderdeel eerst in kleine groepen bespreken.
  4. Stel open vragen en vraag door. Begin een vraag met “…. (even rust) en wat?” Hoe? Welke? Vraag door op het antwoord
  5. Begin met de concrete, haalbare punten, bijvoorbeeld de datum van de volgende bijeenkomst.

Bonustip: O ja, ik krijg altijd deze vraag: “hoe ga ik om met weerstand?”. Ga ook staan (of blijf zitten, net als de ander). Waardeer iemand die weerstand uit. Die toont betrokkenheid, zegt de waarheid en heeft moed. Vat het zeker niet op als een aanval op je autoriteit. Laat het toe, luister (tip 2), vraag door (tip 4) en begin met de concrete punten (tip 5), eventueel in kleine groepen (tip 3)

Meer specifieke vragen? Meer ondersteuning? Bel me: 0654685114.

Wat doet de facilitator? Katalyseren van groepen, teams in vergaderingen. Veranderen van anderen, zonder zelf te hoeven veranderen. Dat klinkt moeilijk. Een facilitator zoekt weerstanden op, maakt dingen los, die vast zitten. Maakt energieën vrij. Maakt mogelijk.

Hoe werkt dat?
Omdat ik als facilitator weet, dat het niet mijn resultaten zijn, maar de resultaten van de groep. Je kan op drie manieren leiden: door voorop te gaan, door erachteraan te jagen. Of door de groep het werk te laten doen. Daarom heet het WERKgroep en WORKshop. In het eerste geval heb je moed nodig, in het tweede geval kracht en in het laatste geval, vertrouwen. En zoals je weet, komt vertrouwen te voet en gaat te paard. Voorop lopen en najagen gaat snel; met vertrouwen komen we verder.

Om een lang verhaal – volgt hierna – samen te vatten: alles werkt vanzelf. Door erop te vertrouwen dat mensen en processen “als van zelf” de beste oplossingen vinden voor situaties. Door te weten, dat alle antwoorden komen vanuit het “niet weten”. Door te kunnen wachten, door vragen te stellen en mensen te laten luisteren naar elkaar.

Aan het einde van meerdere succesvolle verandertrajecten, ontving ik van een klant de “Jan Lelie meter“. Deze meter heeft een schaal van “te langzaam”  naar “te snel”. De meter heeft maar een stand: precies daar tussen in. Wat we ook doen, uiteindelijk gaat alles vanzelf. Ik wil niet zeggen, dat je niets hoeft te doen. Maar meestal is het voldoende er voor de anderen te zijn.


Sep 14, 2022 @ 21:38