Geen idee hoe je geest werkt

Hoe werkt je geest? Geen idee! (Jan Warnsdorff bracht me op dit idee). Wanneer je dit leest, leef je, werkt je geest. “Dit is het.” Wat er werkt “is geest”, je eigen “mind”. Je hebt geen idee hoe je geest werkt. Je hoeft het niet te weten en je kan dat ook niet weten. Ik kom daar later op terug. Je geest is ook geen idee, noch een ding en geen “onding”. Je geest of mind, bestaat als een zichzelf producerend proces en valt daardoor samen met je lichaam. Je lichaam en geest maken en onderhouden elkaar. Andere woorden voor geest zijn “mind”, “psyche”, “anima”, “leven”. En zelfs “ziel”.

Waar werkt je geest? Natuurlijk kan je het gevoel hebben dat je geest in je hoofd zit – wanneer je denkt. Of in je hart – wanneer je voelt. Of in je darmen – vooral bij buikpijn. Wanneer je beweegt, beweegt je geest mee. Je geest is eerder een toestand dan een plaats. Dat merk je, wanneer je moe of ziek bent. De hersenen of het brein functioneren als de motor voor het rijden in je auto: ze leveren het vermogen om te denken en te voelen.

Hoe werkt je geest? Vanzelf. Je hebt je geest “uitgevonden” of “gemaakt” door je eigen gedrag te ervaren. Je kan het ook leren noemen. Zoals je hebt leren lopen, fietsen en autorijden, heb je geleerd door te doen. Met vallen en opstaan. Je geest of mind bestaat uit verzamelingen van gewoontes, gedragingen, die je kunt toepassen, weet toe te passen, in een bepaalde situatie. Je lichaam en geest “kiezen” gedrag, dat past bij de situatie. Op straat loop je, in een stoel zit je, in een auto rij je. Dat gaat vanzelf zonder er bij na te denken. Je “weet hoe het hoort”.

Geen idee hoe je geest werkt. Je hebt geen idee over hoe je geest werkt, behalve dan in de vorm van wat metaforen. Je kan dat ook niet weten, omdat je geest dat zelf niet kan weten. Je zou kunnen zeggen, dat je geest een atlas is met kaarten. Voor verschillende situaties, verschillende kaarten. Waarbij de kaartenmaker geen kaart van zichzelf kan maken. Want die kijkt naar de kaarten. Vergelijk het met de ets “De Galerie” van Escher.

Waar komt je geest vandaan? De kern of de oorsprong van je geest komt voort uit spelen. Door middel van spelen, heb je toegang tot de werkelijkheid en maak je het tot “je wereld”.  Vanaf het moment dat je in de wieg lag – of misschien nog wel eerder -, “greep je naar de wereld”. Je maakte je eigen metaforen door te spelen. Je vond ze uit, hun rol, functie, toepassing, door ermee te spelen. Je metaforen zijn de spreekwoordelijke bouwstenen van je geest. Je letterlijke en figuurlijke blokkendoos. Dit is een van de redenen, dat de mind@work methode gebruik maakt van voorwerpen, figuren en (beeld)kaarten.

Ik zal later in detail uitleggen, hoe je een verzameling modellen hebt opgebouwd, waaruit je “mind” bestaat.

Updated: Apr 30, 2018 @ 15:07 door Author: Jan Lelie