Zelftest

Hoe ga ik om met veranderingen?

Veranderen verandert. Jij verandert en jij verandert, wanneer (of terwijl) je verandert. Zoals daarbij de structuur van je lichaam hetzelfde blijft, zo verandert de structuur van veranderen niet.

De structuur van je lichaam bestaat uit een +: boven – beneden en voor(uit) – achter(uit). Dat laatste tekenen we vaak als links – rechts. De ene as noemen wel ruimteas, de andere tijdsas.

Door herhaalde wisselwerking tussen systemen, treedt op wat Maturana en Varela 1) “structurele koppeling” noemen. De structuur van je hersenen (als systeem, niet fysiek) komt overeen met de structuur van je lichaam EN die van je omgeving. Het kan dan geen verrassing voor je zijn, dat ook alle “denksystemen” dezelfde inherente structuur hebben.

De verschillen bestaan eigenlijk alleen in de geadopteerde (aangenomen) metaforen, de arche-“typische” opvattingen. Dat typische komt voort uit de “types” die de systemen hebben uitgevonden. Werkelijkheidsopvattingen uiten zich in verschillende leerstijlen (Kolb), psychologische typen (Jung, Myers en Myers-Briggs), teamrollen (Belbin), metaforen van het brein (Herrmann), denkhoeden (De Bono), organisatiedynamiek (Hardjono) Zie 3.4

De theoretici hebben daarbij een test ontwikkeld om opvattingsverschillen te bepalen. Uit (meta-)onderzoek blijkt, dat al deze modellen voor zo’n 70% “betrouwbaar” zijn. Dat wil zeggen, systematisch dezelfde uitslag geven. Een verklaring bestaat uit het feit, dat het afnemen van zo’n test, de test beïnvloedt. Niemand doet dezelfde test een tweede keer. In het boek ga ik hier dieper op in.

We kunnen niet achterblijven met een eigen zelftest, gebaseerd op Wills.

In Creating Paths of Change hebben Will McWhinney PhD en medewerkers een vragenlijst opgenomen om je voorkeuren ten aanzien van werkelijkheidsopvattingen te testen. Voor deze test vragen we jee een verhaal te schrijven over een ontmoeting tussen een leider en een wijze en daarover 20 vragen te beantwoorden. Het duurt 20 tot 45 minuten.

De test hebben we als mind@work VOF omgezet in een web based tool en draait via de site van Godard van Randwijck.

https://www.vrs-it.com/mquest/index.php

Voor het maken van de test via een PC of een smart phone vragen we je 45 euro. Kopers van het boek en deelnemers aan Kunstmest krijgen korting.

Neem contact op met mij (janlelie’at’mindatwork.nl) wanneer je interesse hebt en een toegangscode wilt hebben.

  1. Autopoiesis and Cognition: the Realization of the Living