Hersenen niet ontworpen om te denken

Denk niet aan denken

“Je moet niet denken”, zei mijn vader vroeger, “laat dat aan paarden over, die hebben een groter hoofd”. Je hersenen zijn niet ontworpen om te denken. Dat maakt denken ook zo vermoeiend.

Hersenen komen voort uit bewegen. Lichamen bewegen. Planten bewegen niet. Ze hebben daarom geen noodzaak voor zenuwen en hersenen. De Eerste Beweger moest beslissen welke richting in te slaan. Naar het licht! En maakte zich zenuwen – je begrijpt nu waarom – en hersenen.

Bewogen beweging

We bewegen in twee richtingen: weg van gevaar, opgegeten worden, kou, donker. En in de richting van veilig, eten, warmte, licht. Dat eerste voorkomen heeft prioriteit over het bereiken van het tweede.

Vandaar dat we bij faciliteren altijd eerst veiligheid bieden. Heet ze welkom. Beweeg bij het begin naar de deelnemers toe. Bied ze een warme ontvangst – koffie, hete thee. Hou het licht aan en serveer iets te eten.

About Lelie Jan

Met diversiteit kom je verder, wanneer je elkaar beter begrijpt.  Jan Lelie kan helpen. Ik faciliteer besluitvorming met behulp van mijn mind@work methode. Sommigen noemen het agile, anderen lean of serious play. Het zit er allemaal in. Daarnaast geef ik workshops en master classes aan professionals die zelf beter willen faciliteren.
This entry was posted in brein, brein faciliteren, Metafoor. Bookmark the permalink.