Woensdag 18 01 2012

Zes wijzenOp woensdag 18 januari hielden we ons boek “Faciliteren als Tweede Beroep – Omgaan met veranderingen” ten doop. In samenwerking met Ceciel Fruijtier beschrijf ik aan de hand van een Kaart van Werkelijkheidsopvattingen hoe jouw opvatting, die van de probleemeigenaar, de groep en de omgeving te combineren tot een passende interventie om een gewenst resultaat te behalen. Daarbij bespreek ik onder meer wijzen van veranderen, paden van veranderen (waaronder mediëren, Appriciative Inquiry, ORIB, project management en synchroniciteit), leiderschap (functioneel en disfunctioneel) en de zes spelen van veranderen. In het laatste deel bespreek ik de vier onderliggende processen die onze problemen produceren en de fasen van een sessie om problemen te verlichten: intake, probleemoriëntatie, oplossingen en actieplanning en een heuristiek om sessies voor te bereiden. De inhoudsopgave staat op de pagina Faciliteren als Tweede Beroep. Bij het boek is inbegrepen een zelftest op werkelijkheidsopvattingen en voorkeur voor veranderen die de koper van het boek éénmalig via internet kan uitvoeren.

Het boek bouwt voort op Will Mcwhinney’s onovertroffen “Creating Paths of Change” en verwerkt lessen uit onder meer “The Nine Disciplines of Facilitation” van Jenkins en Jenkins, “The Tactics of Change” van Fish, het werk van Piaget, Lewin, Bateson, James en – bien étonné de se trouver ensemble – Jung. Het is wel – ik moet even waarschuwen – een fenomenologische benadering met als veronderstelling dat deze wereld inherent paradoxaal is. Dat laatste gebaseerd op Smith en Berg’s “Paradoxes in Group Life” en Andreas Wagner’s “Paradoxical Life”. Het past naast een boek als “Hartelijk Gefeliciteerd” van Annet Noordik en Jeroen Blijsie. Ik bespreek ook concrete situaties, zoals sessies van mij en anderen, de ontwikkeling van de ICT en voetbal. De inhoudsopgave staat op: https://www.mindatwork.nl/f2deb/

Het boek verscheen bij Gelling Publishers, in vier kleurendruk, rijk geïllustreerd door Titia Lelie en met monoprints van Joyce Weber. De eerste oplage is beperkt tot 750 exemplaren.

Plaats: Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 18, Leiden
Tijd: 15.00 – 17.00 h


View Larger Map

This entry was posted in Beroep, Faciliteren, Gemeenschap, Jung, metapraxis, paradox, Proces, Uncategorized, vergaderator. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.