2 workshops on Facilitating cultural diversity

An afternoon on facilitating diversity with Isabelle Min (South-Korea) and Jan Lelie CPF

(De workshop is in het Engels. Ik heb verderop een Nederlandstalige toelichting toegevoegd).

Last year, I met Isabelle at the IAF-conference in Seoul and we established a deep connection. This year she’ll visit the Families in Global Transition conference in The Hague. I proposed to organize a double workshop on facilitating communications in a multi-cultural environment. We’re offering a unique opportunity for facilitators, trainers and coaches in The Netherlands to share learning on facilitating across cultural boundaries.

Isabelle has extensive experience in facilitating in multi-cultural situations, herself being raised in different cultures. She has worked, among others, with third generations children, families in transitions and also with groups of woman in cultural diverse situations. She combines experiences in highly hierarchical, “father”-dominated (“Confucianist” societies, like China and Korea) with experiences in more open, egalitarian, or feminine societies (western).  She has also been teaching and training others. The workshop will be interesting for consultants, coaches and facilitators working across deep cultural boundaries,

Jan Lelie is inventing new methods and approaches to communicate across boundaries. Recently he invented a methodology based on using (LEGO)figures, which is both easy to learn by facilitator and fun to work with. The method is of interest in coaching as well as facilitating. The approach has been tested in various situation, including multi-cultural environments.

Toelichting:

– Confucianisme is de dominante Aziatische filosofie (China, Japan, Korea’s), waarin de familie hiërarchie centraal staat: ouder gaat voor jonger, de groep of familie is belangrijker dan het individu, discipline gaat boven vrijheid, gezichtsverlies van de ander dien je te beperken. Verder is homogeniteit belangrijker dan diversiteit (een reden waarom China en Japan heel weinig vluchtelngen opnemen uit het Midden-Oosten). Ook al noemen we het geen confucianisme, veel van de principe hanteren (niet westerse) groepen impliciet in familiesystemen en hiërarchische situaties. Eigenlijk is het gemakkelijker, wanneer mensen expliciet zijn in deze principes. Isabelle heeft zowel in Azië als in Europa gefaciliteerd en kan daardoor heel goed duidelijk maken waar je op moet letten en hoe je je kunt gedragen. Ze komt hier trouwens voor conferentie over families: the Families in Global Transition conference

– Metaforen. Mensen denken en communiceren in metaforen. (Je denkt misschien dat je in woorden denkt, maar die woorden zijn “vertaalde” metaforen. Denk maar eens aan een brug. Probeer nu de brug te tekenen. En beschrijf deze in woorden.) Hoewel we verschillende talen spreken, zijn de gebruikte metaforen universeel. Je hebt het over metaforen of “denkbeelden”. Elk zinsdeel kunnen we alleen begrijpen omdat we de metaforische (= figuurlijke) betekenis hanteren. Kijk maar naar het woord “begrijpen”: je grijpt iets met je handen (concrete ervaring) en gebruikt het begrip om iets met je hersenen te “begrijpen” (abstracte klasse). We noemen het dan een concept – ander woord, zelfde betekenis. De werkwijze, met de (LEGO(tm)) figuurtjes, grijpt (!) terug op de concrete ervaring van de metafoor. Al doende heb ik nu ook een verklaring ontwikkeld over “hoe we werken met metaforen”, “mind@work”.

The workshops are part of our continuing dedication to improve professional facilitation and communicating across boundaries. They’re of interest to facilitators, coaches, trainers, consultants and all other professionals working with diversity and poly-cultural groups. (Please be aware, that cultural differences within one organizations, maybe bigger than differences between cultures). The meeting is also meant to strengthen the Dutch facilitator networks.

The workshops will be held at Bedrijfsverzamelgebouw De Compagnie, Geestbrugkade 32 en 35, 2281 CX Rijswijk on February 20th , from 13.00 – 18.30.

13.00 – 13.30 Reception
13.15 – 13.30 Introductions
13.30 – 15.30 Workshop Isabelle Min
15.30 – 16.00 Break
16.00 – 18.30 Workshop Jan Lelie
18.30 – 19.00 Informal closing

You can join only one or both of the workshops. Fee: euro 50,00 excl. vat, incl. refreshments. members and friends of IAF-Netherlands: euro 25,00.

Geef je op door mij een mail (janlelie@mindatwork.nl) te sturen of het contactformulier in te vullen:

  Ik doe aan de workshop(s) over faciliteren in (culturele) diversiteit met Isabelle Min en Jan Lelie

  Deelnamekosten:
  50 eur of 25 euro (ex btw) voor (ex-)deelnemers van Kunstmest en leden of vrienden IAF-Nederland

  Beide workshopsAlleen eerste workshopAlleen tweede workshopInformeel samenzijn (gratis)

  Plaats: Bedrijfsverzamelgebouw De Compagnie, Geestbrugkade 32 en 35, 2281 CX Rijswijk

  Factuur gegevens

  Eventueel bericht

  Bij onverhoopte annulering geen restitutie; vervangen door een ander mag wel of deelname op een latere datum.
  Algemene voorwaarden, zie https://www.mindatwork.nl/contact/algemene-voorwaarden/

  More on:
  Isabelle Min is a “Cultural Interpreter” specializing in cross-culture and communication. She is CEO of Transition Catalyst Korea (TCK) Institute. At TCK institute, she combines her multicultural upbringing with 30 years of career in marketing, broadcasting, public relations, training, coaching to facilitate cross-cultural communication between Koreans and expats. She spent her formative years living in five continents and speaks 5 languages.

  Jan Lelie CPF, facilitation friend, has developed a universal approach to any change situation based on Will McWhinney’s Creating Paths of Change. He is extending this approach with a special theory of communicative relativity.

  About Lelie Jan

  Met diversiteit kom je verder, wanneer je elkaar beter begrijpt.  Jan Lelie kan helpen. Ik faciliteer besluitvorming met behulp van mijn mind@work methode. Sommigen noemen het agile, anderen lean of serious play. Het zit er allemaal in. Daarnaast geef ik workshops en master classes aan professionals die zelf beter willen faciliteren.
  This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.