Rust roetst

Lees dit rustig door. Eergisteren bij een marktkraam geholpen door een zeer rustige man. Ik had het gevoel, dat het sneller ging dan anders. Dat de afhandeling sneller was, lijkt me niet. De beleving was anders.

Door rust, geef je meer aandacht aan de handeling. Met als effect, dat een ander zich beter behandeld voelt. Je schept meer waardering. Dat verandert je beleving van tijd. Het lijkt alsof er “meer tijd” is. Subjectieve tijd speelt een belangrijkere rol, dan objectieve tijd. De objectieve tijd staat in je plan of je draaiboek. De subjectieve tijd gebeurt ter plaatse. Nu.

Ik heb dat ook in mijn workshops. Objectief lopen we uit de tijd loopt, terwijl iedereen tevreden blijkt met wat we bereikten. We hebben dan aandacht gegeven, aan wat aandacht nodig heeft. Dat kan alleen, wanneer je daar “de tijd voor neemt”. Effectiviteit boven efficiënt. Rust roest niet, rust roetst.

Wanneer je troebel water met rust laat, wordt het langzaam vanzelf helder – Lao-Tse

Hier wat rustige tips:

  • Wees op tijd
  • Maak kalme gebaren
  • Verwelkom verstoringen alsof het boodschappen van klanten zijn
  • Schrijf een vraag altijd zelf helemaal uit
  • Laat deelnemers eerst hun antwoord opschrijven, ook bij een roepvraag
  • Laat deelnemers in twee- of drietallen overleggen
  • Neem de tijd, om over een vraag na te denken
  • Vraag je af, “waar zit mijn adem?”. Breng die omlaag
  • Stop op tijd

Laatste keer rustig aangepast: Mar 12, 2018 @ 17:46

About Lelie Jan

Met diversiteit kom je verder, wanneer je elkaar beter begrijpt.  Jan Lelie kan helpen. Ik faciliteer besluitvorming met behulp van mijn mind@work methode. Sommigen noemen het agile, anderen lean of serious play. Het zit er allemaal in. Daarnaast geef ik workshops en master classes aan professionals die zelf beter willen faciliteren.
This entry was posted in Faciliteren, Proces, Workshop and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.