A-causaal

Wat is een goede definitie van causaliteit?

Wat jij wil. Causaliteit, oorzaak en gevolg, duidt een conventioneel concept aan, dat in werkelijkheid niet bestaat (wat?). Het begrip bestaat alleen als denkbeeld, in een denkbeeldig bestaan. Je kan er van alles onder verstaan wat je wilt: afhankelijkheid, noodzaak, doelstelling, resultaat, wet, bestaan, reden, ordening, patronen… allemaal goed.

Causaliteit gebruiken we als hulpmiddel in het denken – beoordelen – over onze ervaringen.

Je kan het goed zien in de rellen in Jeruzalem: afhankelijk van waar je staat, bestaat het gevolg uit de oorzaak van de ander.

Wanneer dat gebruik bruikbaar voor je is – gevolg – , kan je het “causaliteit” noemen en verklaren dat jij er de oorzaak van bent, van je succesvolle gebruik. Wanneer dat voor jou onbruikbaar blijkt, noem je iets anders de oorzaak van het gevolg, een oorzaak waar jij niets aan kan doen.

Voor het succes van anderen werkt het precies omgekeerd: hun falen veroorzaken ze zelf en hun succes komt “van buiten”.

Johan zou zeggen ” … alle gevolge heb se oorzaak…”. Uit wat we waarnemen kiezen we iets, wat we tot “oorzaak” van “gevolg” benoemen. Wiens causaliteit is dat?

About Lelie Jan

Met diversiteit kom je verder, wanneer je elkaar beter begrijpt.  Jan Lelie kan helpen. Ik faciliteer besluitvorming met behulp van mijn mind@work methode. Sommigen noemen het agile, anderen lean of serious play. Het zit er allemaal in. Daarnaast geef ik workshops en master classes aan professionals die zelf beter willen faciliteren.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.